Blog ini membicarakan soal buku, bahasa dan dunia penerbitan secara khusus. Ini sebagai dedikasi kecintaan saya terhadap buku dan ilmu. Semoga bermanfaat untuk semua. Dalam masa yang sama ia juga merangkumi kembara kerjaya dan persoalan kehidupan.

Allah menggantung langit, terapung-apung dengan mizan-Nya. Allah menentukan sekiranya kita terbang ke luar orbit Bumi, kita akan melalui kawasan di luar kuasa graviti ... maka kita akan terapung-apung. Ya terapung dalam mizan Allah yang Maha Berkuasa dan Maha Perkasa.

Sahabat-sahabat pembaca sudah ramai yang berikan komentar dan ulasan terhadap novel PERANG ARMAGEDON ini. Beberapa ujana dan saranan penambaikkan turut diajukan. Saya bersyukur ke hadrat Allah Taala kerana para pembaca dapat hadam sebuah karya yang dikatakan 'berat', 'sarat info', dan 'sukar' ini.

Ramai juga berharap agar ceriteranya disambung dengan sekuel. Subhanallah. Allahu-Akbar!

Satu sahaja saya harapkan, agar tuan dan cikpuan faham mesej yang ingin disampaikan. Dalam sebuah karya sastera/fiksyen, ada benda, ada isu yang harus saya - si penulis daif di sisi Allah Taala - kemukakan. Salah satunya ialah kita pelbagai bangsa, berasal dari datuk dan nenek moyang yang sama, bahawa kita masing-masing ada tanggungjawab.

Juga kena betul-betul faham yang gerembolan Zionis Yahudi dan konco-konconya menjadi hamba-hamba Dajjal dan Iblis memerangi umat Islam dan manusia seluruh dunia demi sebuah misi Armagedon yang mereka doktrinkan. Bahawa fitnah Dajjal sudah diberi amaran dan khabar semenjak era Nabi Nuh lagi kepada kaum Bani Rasib.

Ingat selalu, Islam itu sudah wujud sejak Nabi Adam, sejak Nabi Idris dan Nabi Nuh. Islam bukan untuk bangsa Melayu, Arab atau apa bangsa pun secara khusus. Bahkan Islam untuk semua, manusia dan jin yang pelbagai kaum dan warna kulit. Islam untuk bangsa Cina, India, Iban, Kadazan, Rusia, Uzbek, Pakistan, dan semua suku bangsa di seluruh dunia sehingga ke hari kiamat.

Untuk Malaysia yang satu-satunya ini, Islam bukan hak ekslusif bangsa Melayu! Itu antara mizan Allah yang diperikan dalam bentuk sebuah karya fiksyen. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui dan Berilmu.

@@@@@@

Bukan khinzir

"Aku tau aku banyak dosa, bhai! Tapi takkan kerana aku ada dosa, aku tak boleh bercakap fasal Islam? Kalau mahu tunggu tak ada dosa, sampai bila pun aku tak boleh berdakwah! Jadi orang yang layak berdakwah hanya 'ustaz-ustaz' yang tak dak dosa ... maksum?”

Kau bertanya, “Maksum?”

“Tak faham maksum? Tulah kau, baik baca buku!”

Merah padam mukanya. Marah agaknya. Bukan aku nak kata apa ... hanya sampaikan satu ayat dari al-Quran.

Kalau cakap fasal politik tak boleh, fasal Islam tak boleh ... habis? Mahu cakap fasal apa? Fasal ketam, fasal lembu, fasal BABI? Okey, aku ada cakap fasal itu semua. Namun kini aku cakap fasal manusia .. kalau aku cakap fasal kambing, baik aku pergi ke kandang kambing!

“Mengambil kata-kata ulama Turki, Badiuzzaman Said Nursi, maka aku juga bersumpah, ‘Aku akan buktikan dan memperlihatkan bahawa al-Quran itu adalah mentari maknawi yang tidak akan padam dan tidak akan dapat dipadamkan!’

"Juga Islam itu benar dan hak, bahawa Islam itu fitrah untuk manusia!"

“Ada baca satu kisah, bahawa tanda salib Kristian terpapar di banyak lokasi di Sabah – di tepi jalan, di rumah-rumah, bahkan di dalam hutan, di batang-batang pokok. Walhal kita umat Islam, malu mahu tunjuk syiar Islam, malu berpakaian cara Islam, malu pakai kopiah. Itukan salah satu syiar Islam. Orang Kristian tak malu bersyiar agamanya.”

@@@@@@@
Menurut hemat saya, berkembangnya bidang penulisan dan banyaknya buku justeru cerdik pandai Islam wajib menulis untuk mengimbangi bahan-bahan bacaan yang buruk dan tidak benar. Peranan para pecinta ilmu di akhir zaman menjadi penting agar tohmahan dan propaganda perang saraf kaum kuffar dapat dipintas, agar umat Islam dan manusia dapat melihat Islam dari sudut yang sah bersumberkan al-Quran, hadis dan kesepakatan ulama.

Justeru para pemuda-pemudi perlu rajin membaca, menelaah dan mengisih bahan bacaan yang baik dan dapat dijadikan panduan. Insya-Allah, selama mana ilmu atau tulisan itu berdasarkan fakta-fakta tafsiran al-Quran dan hadis, ianya benar.

Hadis daripada Abu Hurairah, beliau berkata, “Rasulullah berkhutbah, dan menyebut satu kisah yang panjang. Pada akhir hadis itu disebutkan bahawa Abu Syah berkata kepada Rasulullah, ‘Wahai Rasulullah! Tolong tuliskan untuk saya isi khutbah tuan tadi.’ Maka Rasulullah berkata, ‘Tolong tuliskan untuk Abu Syah’.” (Hadis riwayat Tirmizi)

Dalam sebuah buku hadis, Tuan Guru Syeikh Ahmad Fahmi Zamzam menulis, “Maka satu-satunya cara adalah meminta bantuan orang lain untuk menulis ilmu baginya.” Yakni menulis bagi orang yang tidak boleh menulis justeru sebab-sebab tertentu, tapi ingin membaca dan menelaahnya.

Dalam sebuah artikel beberapa tahun dahulu yang ditulis untuk sebuah majalah, saya nyatakan, antara lain:

“Penggunaan komputer membolehkan maklumat disimpan dalam disket (atau cakera liut), cakera keras, pita magnet, CD-ROM, CDR, thumb drive, flash memory, dan sebagainya. Peranti storan terkini boleh menyimpan pelbagai maklumat multimedia yang mengandungi teks, grafik, bunyi, dan sebagainya pada kepadatan tinggi.”

Lebih daripada itu, pelbagai medium terbuka mutakhir ini, terutamanya blog dan Facebook, atau boleh dikumpul dalam kategori laman web dalam internet. Saya istilahkan World Wide Web itu sebagai badan atau wahana tempat maklumat disimpan. Justeru wajib digunakan sebagai salah satu wahana di era moden dan mutakhir ini, insya-Allah.

Hadis berikutnya juga dari Abu Hurairah. Beliau berkata, “Tidak ada daripada keseluruhan para Sahabat Rasulullah orang yang paling banyak melaporkan hadis lebih berbanding saya, kecuali Abdullah bin Amar bin Ash. Maka dia lebih banyak daripada saya kerana dia menulisnya, dan saya tidak menulisnya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Tirmizi)

Lanjutan dari hadis-hadis di atas, insya-Allah, saya ingin panjangkan satu tazkirah. Dalam tafsir Al-Quran Miracle The Reference, panel panitia mengambil satu tulisan Harun Yahya mengenai syirik kepada Allah.

"Antara perbuatan syirik adalah memuja berhala. Menurut adat kata 'memuja berhala' bererti menyembah benda atau wujud tertentu."

Insya-Allah, semua orang tahu. Ulama, ustaz, mufti, tok imam dan penganut Islam tahu dan memahaminya. Tetapi baca lagi yang berikutnya.

"Namun sebenarnya, maknanya lebih luas dan tidak terbatas pada pengertian itu. Pada setiap masa selalu ada manusia yang sekutukan Allah, mengambil tuhan lain dan menyembah pujaannya. Memberhalakan sesuatu tidak bererti pemujanya berkata, 'ini tuhan yang saya sembah'. Tidak juga bererti dia harus bersujud di hadapannya.

"Pada dasarnya, menyembah berhala dapat bererti rasa suka seseorang terhadap sesuatu melebihi sukanya kepada Allah. Misalnya menyukai redha seseorang (manusia) berbanding dengan redha Allah, atau lebih takut kepada seseorang (penguasa) berbanding rasa takut pada Allah, atau lebih mencintai seseorang daripada cintanya untuk Allah.”

Justeru antara mesej utama dalam novel PERANG ARMAGEDON ialah: “Kadangkala, bahkan kerap perang terpaksa demi membela maruah dan untuk kebaikan manusia. Kalau Islam tidak wajibkan jihad, musuh-musuhnya dan musuh kemanusiaan akan menganyang ummah. Namun Islam mengajar adab-adabnya, insya-Allah.”

Mesej utama novel ini ialah perjuangan jihad menentang kezaliman Zionis-Yahudi. Good vs. evil. Teknologi melawan teknologi. Kesatuan ummah tanpa mengira bangsa, kaum, warganegara serta bentuk (manusia, jin, Polip) dalam menjayakan sebuah misi agung iaitu Armagedon yang jauh terkehadapan nanti. Salah seorang hero ialah pemuda Cina.

Sejarahnya ... kedatangan mubaligh dan pedagang Arab beragama Islam ke wilayah Yunan yang merangkumi Fukien dan Canton di selatan China pada abad ke-7 Masihi, memberi cahaya yang selama ini ditunggu-tunggu warganya. Lahirlah seorang pejuang Islam bernama Pu Shou Keng di kawasan pesisir pantai selatan benua China itu.

** Insya-Allah, ikhlas dari hamba Allah yang daif di sisi-Nya, Web Sutera.

0 comments:

top