Blog ini membicarakan soal buku, bahasa dan dunia penerbitan secara khusus. Ini sebagai dedikasi kecintaan saya terhadap buku dan ilmu. Semoga bermanfaat untuk semua. Dalam masa yang sama ia juga merangkumi kembara kerjaya dan persoalan kehidupan.

Pada 8 Julai 2012, saya ada katering perkahwinan di AU5 Keramat, Kuala Lumpur. Alhamdulillah, dengan tekad dan usaha gigih Chef Lusiana Adnin serta ditebat dengan tawakal kepada Allah, sekali lagi Lusiana Catering berjaya. Justeru sehari selepas itu saya cuba sambung penulisan. Walaupun berat minda untuk bekerja, saya terbitkan beberapa bait ayat untuk teman-teman.

Konstantinopel: Menjulang Panji Jihad
Daulah Abbasiyah Era Khalifah al-Mahdi, 782 Masihi

Misi seterusnya dirancang. Khalifah al-Mahdi memberi keputusan taktikal setelah mendapat nasihat serta pandangan para panglima perang Islam.

“Kita tidak boleh membiarkan wilayah-wilayah kerajaan Islam terus digempur oleh pihak Byzantine yang berpusat di Konstantinopel. Tindakan provokatif mereka perlu ditangani sebaiknya. Pada hemat saya, kekuatan Islam perlu ditunjukkan kepada pihak musuh supaya mereka tidak meremehkan usaha pentadbiran ini dalam meninggikan syiar dan menyebarluaskan ajaran Ilahi,” Khalifah al-Mahdi berkata di akhir sesi mesyuarat keselamatan negara.


“Ayahanda Khalifah al-Mahdi, saya bersedia sekali lagi mengetuai misi penting ini,” akur Harun al-Rasyid.


Khalifah al-Mahdi menguntum senyum, kemudian berkata, “Memang itulah hasrat ayahanda, wahai anakanda Harun.” Khalifah memandang semua yang hadir dalam dewan mesyuarat. Semua memberikan anggukan bersetuju.


Kemudian beliau menyambung kata-katanya, “Pelantikan anakanda saya sebagai panglima utama angkatan Islam sudah memperoleh persetujuan semua pihak dalam majlis perang hari ini. Justeru itu, para pentadbir dan pemberani Islam, saya kira jumlah 100 ribu tentera mencu
kupi untuk mengajar Byzantine bahawa kita bersungguh-sungguh. Mati bukan ketakutan kita, justeru mati itulah matlamat para mujahid Islam.”

Jeda sebentar sebelum Khalifah al-Mahdi menutup sesi mesyuarat dengan berkata, “Untuk mengatur strategi terperinci, saya serahkan kepada kebijaksanaan anakanda Harun dan rakan-rakan komander dalam angkatan tentera kita, insya-Allah. Tuan-tuan berbincanglah dan paling akhir bertawakal. Tiada kekuatan sejati melainkan milik Allah jua.”


** Saat ini saya belum noktahkan plot di medan perang sehingga ke Laut M
armara, di sisinya berdiri megah kota Konstantinopel.

@@@@@@@@@@@

Komen ringkas bagi antologi Jiwa Kacau yang di dalamnya memuatkan kisah Menari Dalam Duka.

Saya beli novel ini justeru ada nukilan seorang teman - Tuan AttOkz Dikulgai. Tambahan pula ia sebuah antologi thriller. Habis dicicip semasa sesi katering di Batu Caves pada 1 Julai lalu. Plot-plot pendek yang mesti dikembangkan, perkisahan sarat aksi dan narasi dunia gelap yang sering
mempalit lendir busuk kepada anak bangsa. Penulis menyelami dunia busuk itu.

Ada pesanan dan pengajaran dalam Menari Dalam Duka. Saya suka. Pesan saya padamu teman, "Jadikan sebuah manuskrip novel penuh."


@@@@@@@@@@@

Ini pula testimoni terkini terhadap novel saya Macedonia: Alexander Agung – Hijab Raja Zulqarnain dari pembaca bernama Cikpuan Suhailah Onn.

“Tamat sudah pengembaraan bersama Macedonia: Alexander Agung - Hijab Raja Zulqarnain. Tn. Web Sutera, tahniah. Saya tahu kenapa ada seorang hamba Allah komen tuan sebegitu. Bukan salah menggunakan Bahasa Melayu Tinggi tetapi sebab beliau tidak sudahkan pembacaannya.

“Ada sesuatu yang menarik di dalamnya. Tepat ulasan Tn. Ramlee Awang Murshid, karya ini seperti sebuah filem yang kaya dengan seni. Saya tambah sedikit lagi, anda yang membaca harus bijak memainkan ia dilayar minda sendiri. Muka surat 221, terlalu sukar untuk saya tinggalkan, walaupun bacaan telah menuju ke helaian yang lain. Hati saya dipanggil-panggil kembali menatap di sana. Kenapa?”

0 comments:

top