Blog ini membicarakan soal buku, bahasa dan dunia penerbitan secara khusus. Ini sebagai dedikasi kecintaan saya terhadap buku dan ilmu. Semoga bermanfaat untuk semua. Dalam masa yang sama ia juga merangkumi kembara kerjaya dan persoalan kehidupan.

12 Ramadhan 1431 H - Buku Hamas: Pejuang Kota Suci Baitulmuqaddis mengupas sejarah pembentukan Hamas, kronologi peristiwa berkaitan Hamas, Palestin dan Intifadah. Dalam buku ini penulis Ustaz Mazlee Malik menyelami kepayahan dan kesengsaraan perjuangan Hamas sebelum dan selepas diberi mandat menerajui kerajaan Palestin.

Hamas yang antara lain mendasark
an perjuangan mereka untuk umat Palestin dalam bidang sosial, kabajikan dan perubatan juga dikatakan terroris oleh terroris maha besar Zionis Yahudi Israel dan kerajaan AS (terutamanya Bush anak dan bapa).

Hasad dengki dan dendam kesumat Zionis terhadap umat Islam disasarkan terutamanya kepada umat Islam Palestin. Pelbagai perjanjian kononnya dimeterai, tetapi Zionis Yahudilah yang mula-mula menodai apa sahaja ‘kertas perdamaian’ yang dicipta Barat itu.

Zionis Yahudi memaksa Hamas dan kumpulan jihad lain di Palestin supaya meletakkan senjata sebagai salah satu syarat perdamaian. Namun dalam masa yang
sama, Zionis laknat itu tidak pula mahu melakukan perkara yang serupa.

Dalam buku ini juga dihalusi pertentangan antara kumpulan Fatah dalam PLO dan Hamas yang disokong majoriti rakyat Palestin. Fatah disokong dan dibantu oleh AS bagi melawan Hamas dengan tujuan yang maha busuk.

Lihatlah bagaimana Fatah dan PLO ditipu hidup-hidup oleh Zionis Yahudi dan AS dalam perjanjian Oslo 1993. Bukan sahaja sekadar Hamas, malah seluruh rakyat Palestin mengutuk dan tidak merestui perjanjian jahat ini. Perjanjian Oslo merupakan satu inisiatif bagi menggadaikan bumi Palestin. Kesannya ialah bukan sek
adar umat Palestin kehilangan tanah Palestin sebelum perang 1948, malah kuasa mereka di Gaza dan Tebing Barat juga terhad. Dan nyawa umat Islam Palestin ibarat semut yang dipijak mati tanpa belas kasihan.

Tanah para nabi-nabi di Palestin sebelum tahun 1948 adalah merangkumi 77 peratus negara Palestin yang sebenar. Gaza dan Tebing Barat yang sekangkang kera itu pun Zionis Yahudi ingin rampas.

Antara perkara jahanam yang terangnya seterang pancaran mentari di kemuncak langit ialah protokol pertama Zionis yang memaktubkan bahawa perlunya melakukan kegiatan keganasan material dan spritual terhadap semua bangsa bukan-Yahudi. Protokol tersebut merangkumi usaha-usaha Zionis supaya kaum Yahudi dapat menguasai dunia dan memonopoli setiap sumber bagi menguatkan kedudukan dan membantu merealisasikan tujuan besar mereka.

Ketahuilah saudara bahawa keganasan atau anasir terroris adalah anak kandung Zionis! Kajilah kitab Taurat (yang sudah dipesong oleh Yahudi) yang banyak mengandungi dakyah dan ajaran supaya melaksanakan elemen terroris dan menghancurkan seluruh manusia selain Yahudi.

Yahudi adalah punca diskriminasi kaum, penghapusan etnik dan pembinasaan manusia. Doktrin mereka mencacak teguh asas pendustaan dan egoistik. Zahirnya bersinar, tetapi batinnya gelap dan hina.

Ringkasnya segala kehinaan dan keganasan sama ada yang lampau dan kini, di hadapan atau di belakang adalah berpunca dari Yahudi Zionis. Betapa tidak, bukankah kitab Taurat yang sudah diselewengkan itu (bukan lagi ajaran Nabi Musa) adalah punca kepada elemen teroris.”


Judul:
Hamas: Pejuang Kota Suci Baitulmuqaddis
Penulis: Maszlee Malik

Penerbit: PTS Millennia Sdn Bhd, Februari 2009
ISBN-13:
978-983-3604-76-0
SBN-10: 983-3604-76-5

Jumlah Muka Surat: 216 halaman

Harga:
RM 13.90 / RM 15.90

Berkaitan:
TERRORISME ISRAEL: Satu komentar dan analisa berkaitan doktrin Zionis Yahudi
Palestin: Syahid atau kemenangan!
Unspoken Alliance between Israel and Apartheid South Africa

0 comments:

top