Blog ini membicarakan soal buku, bahasa dan dunia penerbitan secara khusus. Ini sebagai dedikasi kecintaan saya terhadap buku dan ilmu. Semoga bermanfaat untuk semua. Dalam masa yang sama ia juga merangkumi kembara kerjaya dan persoalan kehidupan.

Saya sering menerima soalan sama ada melalui surat atau yang bertanya terus di majlis-majlis kuliah. Di antara soalan yang berulang kali diajukan kepada saya ialah yang berkaitan dengan makhluk halus seperti jin, qarin, sihir, rasukan, bunian, saka, orang mati hidup semula, penggunaan tangkal, penyakit yang disebabkan oleh jin dan sebagainya.

Mereka meminta pendapat saya walaupun ramai alim ulama’ lain di Mala
ysia yang boleh memberikan jawapan yang sama dengan saya.

Memandangkan persoalan ini berhubung kait dengan soal aqidah, maka menjadi suatu kefarduan kepada saya untuk menjelaskannya. Persoalan masyarakat ini perlu dirungkaikan supaya mereka tidak terus terjebak dengan amalan syirik.


Masyarakat perlu didedahkan dengan maklumat daripada sumber yang sahih terut
ama sekali jika ia melibatkan soal aqidah. Saya telah berusaha menjawab setiap persoalan dengan berlandaskan hujah-hujah yang sahih daripada al-Quran dan al-Hadith.

Kesemua jawapan ini sebenarnya merupakan respon saya kepada soalan yang diajukan melalui akhbar Harakah. Saya telah melahirkan hasrat saya kepada Ahli Jawatankuasa Darussyifa’ supaya koleksi soal jawab yang pernah tersiar dalam akhbar Harakah ini dibukukan.


Saya amat berharap usaha pembukuan soal jawab ini dapat memberikan manfaat yang besar kepada masyarakat bahkan saya berdoa moga buah tangan saya ini dapat mengurangkan seterusnya menghapuskan fahaman dan amalan khurafat yang masih berakar umbi di dalam masyarakat kita.


Hanya Allah SWT sahaja yang Maha Sempurna lagi Maha Benar, manakala yang salah dan silap adalah daripada insan yang bersifat lemah.


Semoga Allah SWT mengampuni kesalahan dan kekhilafan yang tidak disengajakan. Kepada Allah SWT kita memohon rahmat dan berkat. Semoga Allah SWT sentiasa mengabulkan usaha kita dan menjadikannya sebagai amalan soleh.


(Mukadimah penulis, Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din, untuk buku Menjawab Persoalan Makhluk
Halus: Kaitannya Dengan Penyakit dan Pengubatan, terbitan Darussyifa')

(Iklan komuniti: Sekeping DVD hanya berharga RM20.00 sahaja! Dapatkan segera dari Telaga Biru. Disertakan dengan buku Jampi-Jampi Ma'thur & Pendinding Diri)

** Saya pengusaha perkhidmatan katering. Andai saudara ada sebarang majlis yang perlukan perkhidmatan ini, sila hubungi saya. InsyaAllah, boleh dibincang. Menu boleh ditentukan sendiri atau pihak saya yang cadangkan.


P/s: Masih bercuti. Kemaskini dari sempadan Kuantan/Kemaman. Lari sebentar dari 'kesibukan' Kuala Lumpur dan Selangor. Hidup ini indah! Apa lagi Islam yang syumul.

0 comments:

top