Blog ini membicarakan soal buku, bahasa dan dunia penerbitan secara khusus. Ini sebagai dedikasi kecintaan saya terhadap buku dan ilmu. Semoga bermanfaat untuk semua. Dalam masa yang sama ia juga merangkumi kembara kerjaya dan persoalan kehidupan.

(1) Ya, memang benar ISA ditempa bagi membendung anasir Komunis selepas Malaysia merdeka. Walaupun demikian, dalam banyak kes, seperti yang terjadi ke atas Syed Husin, penahanan beliau adalah sangat kabur. Melalui buku ini penulis mendedahkan bahawa semua alasan penahanan beliau dilakukan dalam keadaan tergesa-gesa dan tanpa bukti.

Buku ini sangat berjaya mendedahkan lorong-lorong gelap tanya cahaya dalam tubuh akta yang ‘membenarkan’ unsur kezaliman dinobatkan. Lorong gelap kehidupan yang dilalui Syed Husin sepanjang hampir enam tahun itu seumpama lorong-lorong fizikal yang kelam yang dilalui beliau semasa berulang-alik ke bilik soal-siasat.


ISA merupakan sebuah akta yang digambarkan baik di permukaan, untuk membendung fahaman Komunis. Ya, mungkin ada eloknya. Tetapi ISA sebenarnya telah sekian lama disalahguna oleh pihak-pihak tertentu. ISA menghalalkan semua kaedah supaya tahanan politik mengaku perkara-perkara yang terlalu kabur, malah tidak langsung dilakukan oleh tahanan. Ini digambarkan secara terperinci oleh Syed Husin. Akta ini juga samar. Sebuah akta yang kabur apabila digunakan secara melulu, ianya menjadi sangat zalim.


Melalui buku ini penulis mendedahkan bahawa semua alasan penahanan beliau dilakukan dalam keadaan tergesa-gesa dan tanpa bukti.
Ini digambarkan dengan terperinci oleh Syed Husin. Baca seterusnya....

(2)
Buku ini mendedahkan soal-siasat Polis Cawangan Khas (SB) Malaysia terhadap Saari Sungib selama 54 hari di bilik rahsia polis yang dikemukakan beliau dalam hujah representasi kepada Lembaga Penasihat Kamunting pada 6 dan 11 September 2001 yang lalu. Representasi ini adalah ‘demi membela diri terhadap tahanan tanpa bicara di bawah ISA.”

Buku ini merupakan pendedahan saudara Saari Sungib (kini bergelar Yang Berhormat) yang tidak dapat diragui kerana beliau seorang yang sudah menghasilkan lebih dari 20 buah buku. Justeru beliau memberi penekanan fakta bahawa “pertanggungjawaban terhadap kebenaran penulisan” ini amatlah penting.


Demi perjuangan menuntut keadilan, maka beliau bongkarkan penyelewengan dan salah guna kuasa polis dan pemerintah (di waktu itu). Membaca buku ini saya “menyoroti lorong-lorong gelap” dunia kepolisan di negara Malaysia yang tercinta ini.


Baca seterusnya....

PAUTAN KHAS:
Bantah ISA: Tahniah rakyat Malaysia pada 1 Ogos 2009

Photobucket

(3) Umat Islam Malaysia dan pimpinan Islam dalam Pakatan Rakyat WAJIB membuat pembelaan terhadap kematian mendiang Teoh. Jangan harapkan UMNO dan kerajaan BN Malaysia.
Baca seterusnya....

0 comments:

top