Blog ini membicarakan soal buku, bahasa dan dunia penerbitan secara khusus. Ini sebagai dedikasi kecintaan saya terhadap buku dan ilmu. Semoga bermanfaat untuk semua. Dalam masa yang sama ia juga merangkumi kembara kerjaya dan persoalan kehidupan.

Kebanyakan media cetak, Jumaat (10 Julai) melaporkan kematian Maria 'Bertha' Hertogh yang pernah bergelar Natrah binti Maarof. Beliau dilaporkan meninggal pada Khamis di rumahnya di Huijberhen, selatan Belanda, akibat leukemia.

Wanita Belanda berusia 72 tahun itu diketahui umum sebagai orang yang pernah menggemparkan negara kita apabila menjadi objek utama konflik agama pada 1950. Namun tidak ramai yang sedia mengakui bahawa kanak-kanak yang dibesarkan sebagai orang Islam itu sebenarnya menjadi mangsa sentimen agama dan perkauman penjajah.

Bahkan tidak ramai yang sedar bahawa nasib seburuk itu menimpa Natrah adalah disebabkan sikap tidak serius penguasa politik Melayu-Islam di negara kita ketika itu, khususnya para pemimpin Umno, dalam membela dan mempertahankan akidah kanak-kanak itu.

Natrah atau nama sebenarnya Huberdina Maria Hertogh ialah anak pasangan Belanda Adelaine dan Adrianus Petrus Hertogh. Orang-orang Belanda memanggilnya Bertha.

Bapanya itu adalah sarjan tentera di dalam Tentera Diraja Hindia Timur Belanda di Indonesia. Adelaine pula memang menetap di Jawa, bersama kedua ibu bapa.Maria adalah anak ketiga pasangan itu. Dia dilahirkan pada 24 Mac 1937 di Tjimahi.

Apabila tentera Jepun menduduki Indonesia pada 15 Februari 1942, sebilangan tentera Belanda menjadi tawanan perang. Antara tawanan itu Adrianus yag ketika itu berusia 37 tahun.

Adelaine yang ketika itu sedang mengandungkan anak keenam mereka akhirnya menyerahkan Maria untuk dijadikan anak angkat kepada Che Aminah Mohamad. Wanita berasal dari Kemaman, Terengganu itu ketika itu menetap di Jawa bersama suaminya, Maarof Haji Abdul, yang memiliki perniagaan emas di Bandung. Kebetulan pula Aminah adalah kenalan agak rapat dengan ibu Adelaine, Louise Winterberg, seorang pelakon opera Melayu di situ.


Sejak itu Maria dibesarkan sebagai seorang kanak-kanak Islam dan diberi nama Natrah binti Maarof. Sejurus sebelum Belanda kembali merampas semula tanah jajahan daripada Jepun, beliau meninggalkan Bandung dan pulang ke kampung halamannya di Kemaman.


Di situlah Natrah menarik perhatian Pegawai Pentadbir Inggeris (Timur), Sir Arthur Locke. Kedengkian dan perasaan terhinanya melihat seorang anak Belanda dibesarkan sebagai orang Melayu beragama Islam mengubah seluruh kehidupan Natrah selepas itu.

Pentadbir Inggeris itulah yang telah menggunakan tipu muslihat memujuk Aminah supaya membawa Natrah menemui Konsul Belanda di Tanah Jajahan Singapura. Kononnya beliau ikhlas mahu membantu Aminah mendapatkan surat keterangan yang sah tentang pengambilan Natrah sebagai anak angkat.

Setelah termakan pujukan itu, Aminah membawa Natrah ke Singapura. Maka berlakulah apa yang berlaku. Pihak Konsulat Belanda membantu kedua ibu bapa kandung kanak-kanak berusia 13 tahun itu membuat tuntutan mahkamah hak penjagaan ke atas Maria.


Perbicaraan dilakukan di bawah undang-undang Inggeris. Natrah diasingkan daripada Aminah. Sementara menunggu perbicaraan, beliau ditempatkan di bawah pengawasan gereja. Gambar-gambar Natrah dipaksa kembali kepada agama ibu bapanya yang disiarkan akhbar membangkitkan kemarahan umat Islam.


Rujukan-rujukan terhadap ajaran agama Islam secara negatif dan jahat oleh para peguam pembela ibubapanya di mahkamah juga amat mengguris hati umat Islam yang mengikuti perbicaraan tersebut dan perkembangan kes itu.


Umat Islam bangkit membantah. Akidah Natrah cuba diselamatkan. Maruah Islam mesti dipertahankan.


Jawatankuasa Tindakan Natrah ditubuhkan. Nadi penggeraknya ialah Karim Ghani, Presiden Liga Islam dan Persatuan Dakwah Islam Se-Malaya berpusat di Singapura. Beliau juga editor akhbar India Muslim, Malaya Nanban dan dua akhbar lain.


Karim Ghani dibantu sahabat karibnya, Dr Burhanuddin al-Helmy. Selaku Editor akhbar Melayu Raya, Dr Burhanuddin menghasilkan siri tulisan yang membangkitkan kesedaran dan keprihatinan umat Islam terhadap konflik dan perebutan hak penjagaan ke atas Natrah. Tidak sedikit peranan beliau dalam membangkitkan kemarahan umat Islam terhadap mainan kuasa dan penghinaan terhadap Islam oleh penjajah.


Ringkasnya, berlakulah apa yang berlaku. Natrah dikembalikan kepada ibubapanya. Mereka segera kembali ke Belanda. Rusuhan tercetus dan 18 nyawa terkorban. Beratus lagi ditahan dan dibicarakan.


Apa yang diakui cacatan sejarah, dan amat dikesalkan, peranan Umno selaku parti anak emas penjajah ketika itu hampir tiada di sepanjang pergolakan itu. Jika ada pun sokongan diberikan, ianya sangat minima. Antaranya dari pergerakan kaum ibu Umno bahagian Johor Bahru dan Negeri Sembilan.


Sardon Jubir, seorang aktivis muda Umno ketika itu terlibat secara langsung di atas profesionnya sebagai peguam. Beliau menyertai pasukan pengamal undang-undang memberi khidmat guaman kepada Aminah yang cuba menyelematkan Natrah.


Catatan sejarah mengesahkan Sardon selaku penyokong kuat Umno ada mencuba menyeret Umno ikut serta memainkan peranan sepatutnya dalam pergolakan itu, namun gagal. Umno tidak bersedia campur tangan dan tidak mahu memanfaatkan hubungan baiknya dengan penjajah untuk mencari penyelesaian lebih baik.


Malah ada penulis sejarah menafsirkan bahawa Presiden Umno, Datuk Onn Jaafar sengaja menyisih diri dan mengelak daripada terlibat dengan konflik tersebut. Sedangkan di atas kedudukan beliau sebagai pemimpin utama parti paling rapat dan disayangi penjajah British, Datuk Onn diharap dapat memainkan peranan penting dalam mempengaruhi penjajah itu.


Banyak pihak beranggapan sikap, pendirian dan tindakan penjajah ketika itu dijangka tidak sekeras apa yang berlaku sekiranya Umno tidak mendiamkan diri dalam menangani kes tersebut.


Peranan Umno hanya muncul selepas tragedi berakhir. Umno hanya cuba memulihkan imej dan reputasi sebagai parti berkuasa di negara selepas Natrah sah dikembalikan kepada ibubapanya. Datuk Onn sendiri dicatatkan menyertai sepuluh pemimpin Islam menemui Gabenor Singapura untuk mendesak agar Natrah dikembalikan kepada Aminah.


Hanya selepas tragedi selesai juga, Kapten Hussein Onn selaku Setiausaha Agung Umno muncul mengarahkan ahli-ahli parti itu menyumbang kepada Tabung Rayuan Natrah.


Tidak dinafikan Umno memainkan peranan penting dalam merayu dan membela sekumpulan umat Islam yang ditahan ekoran kejadian itu. Mereka yang pada awalnya dijatuhi hukuman mati dan penjara, akhirnya dibebaskan.


Tunku Abdul Rahman yang mengambilalih jawatan Presiden Umno daripada Datuk Onn dalam satu catatannya mendakwa pembebasan mereka itu adalah hasil usaha pihak partinya.


"Semasa saya mengambil alih kepiminan Umno, saya telah bertindak dan menyuruh David Marshall membela nasib mereka yang terlibat. Kami berusaha bersungguh-sungguh dan berhempas pulas supaya hukuman mati dikurangkan kepada penjara seumur hidup.... Setelah 13 tahun dalam penjara, mereka dibebaskan," coret Tunku pada 1988.


Ya, tanpa hipokrasi kita boleh mengakui peranan dimainkan Umno itu. Namun apa yang dikesalkan ia hanya dibuat setelah selesai tragedi tersebut. Sepertimana disebutkan tadi, harapan agak tinggi diletakkan kepada pemimpin Umno sedari awal konflik tercetus.


Dengan pengaruh yang dimiliki parti itu, dijangkakan kesudahan kes tersebut tentu tidak seteruk apa yang berlaku sekiranya Umno mengambil peranan serius dalam membela Natrah. Malangnya hal itu tidak berlaku.


Pembelaan selepas itu hanya terhadap mereka yang menjadi mangsa konflik. Umno berjaya menyelamatkan beberapa nyawa dari hukuman mati. Itu kita boleh ucap tahniah dan terimakasih.


Namun perlu diingat, dalam tragedi Natrah, perkara utama yang menjadi pendorong konflik berdarah itu ialah soal akidah anak kecil itu. Umat Islam sanggup berkorban nyawa bukan kerana menyelamat diri mereka dari ditangkap dan dihukum, tetapi kerana mempertahankan kesucian akidah seorang budak yang dipaksa murtad.


Itulah fakta dan hakikat yang cuba dikelirukan Umno, hanya semata-mata bagi mengelakkan ia dipandang tidak memperjuangkan Islam. Sebab itu apabila Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Rabu (8 Julai) lalu mencabar PAS supaya membuktikan bahawa Umno tidak memperjuangkan Islam, ia bagaikan membuka ruang bagi PAS mendedahkan fakta dan catatan sejarah yang sememangnya tidak menguntungkan Umno.


Dalam kenyataannya itu di tengah-tengah kehangatan kempen Pilihan Raya Kecil Manek Urai, Kelantan, Muhyiddin mendakwa parti ditubuhkan pada 11 Mei 1946 itu terlebih dahulu memperjuangkan syiar Islam daripada PAS.
Memanglah secara logiknya, jika benar Umno ada meletakkan apa-apa agenda Islam dalam perjuangannya, maka Umno boleh mendakwa ia lebih dahulu memperjuangkannya berbanding PAS.

Sebab utamanya ialah kerana Umno ditubuhkan pada 1946, lima tahun lebih dahulu daripada PAS yang ditubuhkan pada 1951. Tapi itu hanya hujah loyar buruk. Apa yang dipersoalkan ialah sejauh manakah keseriusan Umno dalam memperjuangkan Islam dan mempertahankan akidah umatnya? Senarai bukti-bukti yang boleh dikemukakan bagi memperkukuhkan pertikaian itu amat panjang.


Umno yang ada sekarang mungkin boleh mendabik dada sudah banyak "memperjuangkan syiar Islam", sepertimana didakwa Muhyiddin. Namun, tidak ada mana-mana pemimpinnya yang akan dapat memadamkan catatan sejarah berkaitan tragedi berdarah di Singapura hampir 60 tahun lalu itu. Tragedi Natrah adalah antara bukti paling awal bahawa Umno tidak serius dalam memperjuangkan Islam.

(Sumber: Oleh Mat Zain Mat Isa,
Harakahdaily)
Berkaitan: Tragedi Natrah (Maria Hertogh) yang berdarah

6 comments:

Web Sutera said...

Saya ada bertanya para sahabat, di mana UMNO ketika itu? Dan inilah jawapan yang saya cari.

Anonymous said...

Iya, UMNO itu tidak serius. tidak serius untuk menyelamatkan Natrah.

UMNO juga tidak serius untuk menyelamatkan nyawa 5 orang yang dihukum hukum mati di tali gantung setelah didakwa menjadi "dalang" rusuhan.

Untuk menjadi "lebih" serius, UMNO sewaktu itu wajib membela dan memastikan kesemua 800+ orang yang ditangkap oleh pihak kolonalis sewaktu itu dilepaskan tanpa bicara.

Wah, begitu tinggi "harapan" yang diletakkan ketas UMNO yang baharu 4 tahun ketika itu. Oh, maaf itu hujah "loyar buruk".

Dan tentunya besar lagi "harapan" kepada UMNO pada hari ini, sehinggakan perkara yang terjadi 60 tahun lepas itu pun ditanya "di mana UMNO ketika itu?".

Rudy

Anonymous said...

tuan-tuan yang cerdik pandai sekalian..
UMNO itu tidak salah.. yang salah adalah pemimpin yang memimpin itu parti itu sebenarnya yang salah..
sebuah parti tidak tau apa, manusia yang mencorakkan hala tuju parti itu.. ingatlah berdosa mengatakan UMNO itu salah kerana berapa juta orangkah ahli di dalam dalam yang memperjuangkan hak rakyat khususnya orang melayu..
adakah datok moyang kita yang mengasaskan UMNO dulu salah walaupun sekarang dah tiada lagi.. tau tak berapa ramai orang melayu kita yang telah mengorbankan nyawa semata-mata untuk menubuhkan UMNO parti melayu ini? adakah UMNO perlu dipersalahkan semata-mata terdapat individu yang wujud kepentingan masa kini..
fikir-fikir kan la semua, kan elok melayu bersatu... =(

Web Sutera said...

Sdr Anonymous yang bijak lagi bistari. Siapa UMNO? Hanya untuk mengekalkan status quo Melayu? yang busuk dan hanyir!

Tiada guna bersatu atas nama Melayu, yang hanya akan terus mengayakan segelintir pemimpin yang tamak dan rakus!

Umat Melayu dan rakyat Malaysia perlu kepada kesatuan fikrah melalui Islam. Dengan Islam, semua bangsa dan agama akan memperoleh kesejahteraan dan keamanan, insyaAllah.

Sahabat, sejarah UMNO memang benar, tetapi UMNO sudah lama lupa diri dan cuba menipu sejarah!

Anonymous said...

SALAM,

JGN DIPERSALAHKAN UMNO SHJ BERHUBUNG KEKALAHAN KES NATRAH SEHINGGA MEMBAWA KEPADA KEMURTADAN BELIAU. SEPATUTNYA IA MENJADI TANGGUNGJAWAB SUME YANG SEAGAMA YG TIDAK MAHU MELIHAT SORG BERAGAMA ISLAM DIKRISTIANKAN. BERKENAAN DGN PAS, MAAF JIKA SY KATEKAN BAHAWA PAS TIDAK LAYAK MEMERINTAH NEGARA INI. SBB SY LIHAT PAS TIDAK MEMPERJUANGKAN ISLAM SGT. BAYANGKAN UMUM MENGETAHUI DAN MENGENALI PEMIMPIN TERTINGGI PAS SEBAGAI SORG YG WARAK KN. TIDAK SEPATUTNYA SEBAGAI PEMIMPIN YG WARAK MEREKA BERKATA SEMAUNYA YG TIDAK LANGSUNG MENCERMINKAN KEPERIBADIAN MEREKA.UMNO PN G2 GAK. TP JIKA DIPANDANG JAUH KE HADAPAN, UMNO LEBIH LAYAK. KERANA PD SY KEAGAMAAN PATUT BERGERAK SEIRINGAN DENGAN PEMBANGUNAN TANPA MELEBIHKAN SALAH SATUNYA. SAYA YAKIN SEKIRANYA PAS KALU SEKARANG PN SNG DIPERKOTAK KATIKKAN PARTI PEMBANGKANG, TIDAK MUSTAHIL SATU HARI KALU BENARLAH PAS YANG TERINGIN MEMERINTAH DPT PELUANG SEDEMIKIAN, MALAYSIA XKAN KE MANE G2 GAK KEPENTINGAN, KEISTIMEWAAN ORG MELAYU TERHAPUS BG2 SAHAJA KEPADA BKN MELAYU MALAYSIA. 1 CARA SAHAJA IAITU PEMIMPIN UMNO, PAS MUHASABAH DIRI, MELUPAKAN KEPENTINGAN MSNG2 DAN BERGANDING BAHU MEMPERJUANGKAN AGAMA DI SAMPING PEMBANGUNAN. UNTUK ORG KELATE, TGNU DAN NEGERI2 YG MEMILIH PAS, SY XKAN MENGELUARKAN KATE2 CM NIK AZIZ CKP MURTAD, KAFIR DAN SEBAGAINYA. KALIAN PK LAH SNDRI. ANDAI PAS PILIHAN KALIAN, SEGALA MCM PEMBANGUNAN DAN PERTOLONGAN, KALIAN MINTAK LAH DR PAS.TDK PERLU MINTAK DR KERAJAAN. SEKIAN. SY DAHULUI DGN UCAPAN MAAF ANDAI KATE2 SY MENYINGGUNG PERASAAN CERTAIN PIHAK, TTP ITU YG SBNARNYA.ASSALAMMUALAIKUM

Web Sutera said...

Alaikumsalam sdr Anonymous,

Terima kasih atas penerangan sdr & terus menyokong UMNO. Malaysia mengamalkan demokrasi, jadi saya dan sdr berhak memilih mana yang disukai.

Untuk pengetahuan sdr yang budiman, saya sudah lama MENGHARAMKAN UMNO bagi saya, isteri, anak-anak dan zuriat keturunan saya. Sampai ketika UMNO mengambil al-Quran dan sunnah Nabi Muhammad sebagai asas. baru boleh diubah pangharaman ini.


Photobucket
top