Blog ini membicarakan soal buku, bahasa dan dunia penerbitan secara khusus. Ini sebagai dedikasi kecintaan saya terhadap buku dan ilmu. Semoga bermanfaat untuk semua. Dalam masa yang sama ia juga merangkumi kembara kerjaya dan persoalan kehidupan.

26 Syawal 1431H - Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah mengenakan perintah larangan terhadap sebuah buku tulisan Kim Quek yang boleh menghasut pembaca untuk membenci Perlembagaan pada 30 September 2010 lalu.

Ketua Setiausaha kementerian itu Datuk Seri Mahmood Adam berkata buku bertajuk 'The March to Putrajaya-Malaysia's New Era Is At Hand' tidak sesuai untuk bacaan umum.

"Bahan penerbitan itu dikenakan Perintah Larangan kerana isi kandungannya mempunyai unsur-unsur tohmahan dan spekulasi serta tuduhan-tuduhan tidak berasas terhadap pemimpin negara serta boleh menimbulkan kebencian dan kemarahan masyarakat.

"Sekiranya ia dibiarkan, ia boleh memudaratkan ketenteraman awam dan kepentingan negara," katanya dalam satu kenyataan pada 30 September 2010.

Mahmood berkata mereka yang mencetak, mengimport, menghasilkan, menghasilkan semula, menerbit, menjual, mengeluar, mengeliling, menawarkan untuk menjual, mengedar atau memiliki bahan penerbitan dilarang, jika sabit kesalahan boleh dipenjara tidak melebihi tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Buku 'The March to Putrajaya - Malaysia New Era Is At Hand' itu yang mengandungi 361 muka surat dikatakan memutar belit banyak perkara dan menghasut rakyat untuk membenci Perlembagaan. (Laporan Bernama)

Nota: Saya tidak pasti adakah larangan ini juga termasuk memuat turun dari Internet, kerana saya mendapat info buku ini sudah disediakan dalam format PDF. Jika sesiapa yang ada jawapan, sila maklumkan kepada saya.

1 comments:

Web Sutera said...

Ini adalah jawapan penulis, saudara Kim Quek, kepada pertanyaan saya:

"The ban was imposed under the printing presses and publications act 1984, which does not cover publications in the Internet. Hence, activities carried out in the cyberspace including downloading, uploading and emailing are not affected by this ban."


Photobucket
top