Blog ini membicarakan soal buku, bahasa dan dunia penerbitan secara khusus. Ini sebagai dedikasi kecintaan saya terhadap buku dan ilmu. Semoga bermanfaat untuk semua. Dalam masa yang sama ia juga merangkumi kembara kerjaya dan persoalan kehidupan.

Susulan dari pendedahan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa dalam blognya bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menggunakan khidmat syarikat perunding imej Israel dalam usaha pemulihan imej PM yang sudah tercemar, maka isu ini berterusan.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar pula mengatakan Zio
nisasi dalam jentera kerajaan termasuk kewujudan perisik Israel dalam pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mencabar dan mencalar maruah Raja-Raja Melayu.

Isu keganasan dan sikap terroris Zionis Yahudi terhadap rakyat Palestin wajib dipandang dari segenap sudut. Justeru itu, tindakan kerajaan UMNO/BN dengan menggunakan perkhidmatan yang melibatkan perisik Israel wajib ditentang!

Ikuti kenyataan saudara Mahfuz Omar lagi di bawah. Ini bukan perkara main-main lagi. Saya tidak nampak pihak pembangkang dan Pakatan Rakyat sengaja memainkan isu ini untuk sebarang kepentingan peribadi. Negara haram Israel dan pertubuhan Zionis Yahudi bukan khayalan. Ianya maha benar dan mereka semua adalah terroris dunia dan Islam.
"Pasukan polis dikurniakan gelaran diraja sejak tahun 1958 lagi, oleh sebab itu tindakan membawa perisik Israel ke dalam pasukan tersebut dengan sendirinya mencabar dan mencalar maruah Raja-Raja Melayu.

"Ancaman tersebut semakin menakutkan apabila perisik-perisik Israel berkenaan terlibat dalam sistem komunikasi polis," kata beliau. Ahli Parlimen Pokok Sena itu memohon agar diadakan segera Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu bagi membincangkan ancaman keselamatan ke atas negara ini.


"Kita memohon jasa baik Raja-Raja Melayu untuk bertindak segera kerana tidak mungkin Perdana Menteri (Najib) akan mengambil inisiatif membincangkan ancaman keselamatan tersebut kerana perisik-perisik Israel tersebut dibawa masuk oleh pihak yang dilantik oleh kerajaannya sendiri untuk menaik taraf sistem komunikasi analog PDRM kepada sistem digital," katanya.

Mahfuz melihat apa yang berlaku itu sebagai ancaman kepada negara ini kerana institusi keselamatan negara seperti polis telah ditentukan hala tuju mereka dan ia terdedah kepada penguasaan Israel yang disifatkannya sebagai entiti haram pengganas.
(Buku siri bebaskan al-Aqsa diterbitkan oleh Jamaah Islah Malaysia)

"Ini sangat merbahaya kepada masa depan negara. Sepatutnya kerajaan perlu menjelaskan hal tersebut bukannya mengambil tindakan mengheret Anwar yang mendedahkan perkara itu ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen bila beliau mendedahkan penglibatan tersebut, mengheret Anwar bukannya satu penjelasan.


"Pendedahan yang dibuat oleh Anwar itu merentasi persoalan 1Malaysia ataupun One Israel tapi ini soal maruah dan kedaulatan negara yang dipelihara bukannya dijual kepada pihak luar, lebih-lebih lagi pihak zionis.


"Perdana Menteri perlu berani memberi penjelasan bukannya menjadi seorang yang penakut berhadapan kenyataan sebenar kerana perlantikan itu atas keputusannya sendiri," katanya lagi.
Beliau juga menyifatkan apa yang berlaku itu sebagai semakin rancaknya proses zionisasi ke atas negara ini melalui proses ‘mengIsraelkan’ jentera-jentera kerajaan di bawah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang sudah pun bermula dalam bidang komunikasi melalui pengambilan Apco Worldwide dan juga di dalam pasukan polis.

Beliau juga meminta rakyat membuat penilaian sama ada ahli-ahli UMNO akan memilih kesetiaan dan patriotisme kepada negara tercinta ini atau kepada pemimpin mereka ‘mengIsraelkan’ jentera-jentera kerajaan.


Anwar semalam (6 April 2010) mendedahkan di Dewan Rakyat tentang kewujudan perisik Israel dalam PDRM. Katanya, perkara berkenaan sebelum ini telah disahkan sendiri oleh cawangan khas Bukit Aman.


Bercakap ketika membahaskan bajet tambahan Kementerian Dalam Negeri di Dewan Rakyat semalam, Anwar turut mengemukakan beberapa dokumen bagi menyokong dakwaannya itu.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh menamakan syarikat terbabit, Asiasoft Global PLC yang berpangkalan di Israel. Katanya lagi, ini membuktikan maklumat negara telahpun dijual kepada ejen asing.

Anwar Ibrahim menyifatkan apa yang berlaku itu menunjukkan sikap kerajaan yang bermuka-muka. "Tak iktiraf Israel tapi bersekongkol dengan rejim zionis yang kejam," katanya dipetik oleh Harakahdaily.

0 comments:


Photobucket
top